onsdag 20 juli 2016

Pengar

Att man passade på att fylla på med aktier efter Brexit visade sig helt rätt.
De senaste 2 månaderna har gått bra:

Hade även fysisk guldtacka som jag sålde idag. Guldpriset har också stigit rejält sista tiden och peakade upp efter det vidriga terrordådet i Nice och statskuppförsöket i Turkiet.
Guld stiger oftast vid oroligheter.


Fick en fråga innan semestern vad är pengar egentligen är och vad han ska göra för att bli rik? Att ställa en sån fråga till mig som har en helt annan syn på pengar&ekonomi är intressant. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga till en sån person som enbart jobbat som anställd på ett företag och så vitt jag vet knappt sparat och desto mindre aldrig investerat i värdepapper eller annat. Kanske "mys-amorterar" på bolånet och så fort det ska göras något med huset så lånar han bara upp tillbaka.

Jag vet att bara för några år sen så hade jag sagt det klassiska "se till att inkomsterna är högre än utgifterna och spara resten." Inge fel i det men ju mer tiden går och ju mer man gräver ner sig i ämnet så blir man själv lika djup i ämnet som man grävt.

För husets värde bara stiger? Nej det kommer det inte alltid göra. Och jag är en av dem som inte ser villan som en investering. Det är mitt hem, en utgift, en frihet mm men det är ingen investering. Det har inte genererat pengar i fickan/kontot. Jag köpte inte villan med tanken att "det här kan jag sälja dyrare."

Vad pengar är varierar för varje individ. Just pengar för mig är en skuld, känslor och kanske en drog?
Varje peng är en skuld. Hela det kapitalistiska systemet bygger på skuld. För längesen var det bundet till guld(guldmyntfot) men gick över helt till skuld. Pengar väcker även känslor. En del är helt galna i det och det förstör liv. En del får ett ganska kul liv med. Många vill helst inte prata om det.

Frågan vad "rik är" är också en definitionsfråga. En sak som är helt glasklart är att man blir inte rik på stå och jobba på ett företag. Chefens skyldighet är att ge lön men inte att göra dig rik, det är helt upp till en själv att ta tag i. Jobba och slita, för att göra någon annan rik, tills man är 65år(eller mer) och hoppas på att staten tar hand om en sen och ger en "bra" pension. Jag själv förlitar mig inte alls på det. Det jag kommer få i pension ser jag som "extrapengar" jag inte trodde jag skulle få.

Rik är för mig när du har så mycket pengar att du kan göra precis vad du vill. Du äger din tid!

Nej, för att bli rikare/välbärgad får man ta det ett steg längre. Lära sig hantera känslor, rädsla, risk, logik mm. Att stå och hoppas på det bästa och inte ta tag i det själv leder ingen vart.
Inte försätta sig i dyra dåliga lån som äter upp din tid. Inte vara cynisk! Inte skrämmas av risk och undvika det utan lär dig hantera det istället.
3 kommentarer:

 1. Håller helt med om dina pensionstankar. Staten kan låna, ta, fondera eller helt enkelt plocka bort våra pensionspengar innan de nått kontot och jag fattar inte att så många människor läser pensionsbesked som fakta över framtida inkomster.

  SvaraRadera
 2. Nej tycker absolut inte det är ngt man ska luta sig tillbaka emot. Dubbelbeskattande pengar och t o m högre beskattat vid pension. (har full förståelse för skatt men tycker det fel som det är nu).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högre skatt på pension behöver inte vara fel i sig, under förutsättning att det som är kvar går att leva på. Men i takt med att staten får allt högre utgifter ökar frestelsen att nalla av våra pengar.

   Radera